Dutry & Co is bijzonder verheugd over de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming

Massakachels leveren minimale fijnstof emissies

 

Massakachels staan beter bekend als massieve speksteenkachels, tegelkachels of keramische massakachels. Het zijn stenen kachels die meestal meer dan 1000 Kg wegen. Deze massa slaat de warmte van het vuur op, om ze nadien weer uit te stralen. Doorgaans volstaan een paar uur stoken per dag voor 24 uur heerlijke stralingswarmte.

Massakachels vangen veel fijnstof op in de rookkanalen
Massakachels beschikken over relatief lange en complexe rookkanalen binnenin het toestel. Deze blijken bijzonder goed in staat om op natuurlijke wijze fijnstof op te vangen. Bij de jaarlijkse stofzuigbeurt kunnen zo vele kilo's fijne vliegas uit de kachels verwijderd worden. Dit fijne stof komt aldus niet in de atmosfeer terecht.

Een minstens even belangrijke reden waarom massakachels zo weinig fijnstof uitstoten is de absoluut superieure verbrandingskwaliteit. De verbrandingstemperatuur bedraagt al snel 800 °C in vergelijking tot +/- 400 °C in gewone houtkachels en haarden. Het echte verbrandingsrendement ligt ook in normale gebruiksomstandigheden veel hoger dan in klassieke houtkachels en haarden : 80 à 90% ipv. 50 à 75%.

Tenslotte maakt ook de warmte afgifte via stralingswarmte een groot verschil : doordat deze warmte veel langer in de woning blijft dan warme lucht, wordt ze beter benut en dient er dus veel minder hout gestookt te worden. Een massakachel komt doorgaans toe met slechts de helft van het houtverbruik van een gewone houtkachel of haard.

 

▶ Meer lezen over massakachels in speksteen

▶ Meer lezen over massakachels in keramiekOver


Green-deal.eu is een initiatief van Dutry & Co, importeur van kwaliteitsvolle houtkachels en haarden. Meer lezen...


Laatste Nieuws


Ondertekening Green Deal

De Green Deal werd ondertekend op 22 oktober.

Dealer locator :


Klik hier om uw erkende vakhandelaar te vinden...


video : De waarheid over houtverbranding en fijnstof