Dutry & Co is bijzonder verheugd over de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming

Veel gestelde vragen over de Green Deal

 


Is mijn kachel verouderd ?

Het is uiteraard niet zozeer de leeftijd van de kachel die van belang is, wel de ouderdom van de gebruikte technologie. Continue kachels, die je 's avonds volsteekt met hout dat dan tot de ochtend blijft smeulen, behoren in ieder geval tot een verouderde, zeer sterk vervuilende technolgie. Een kachel waarvan het glasraam steeds zwart wordt is al evenzeer een kachel die te veel fijnstof uitstoot. Goede houtkachels kenmerken zich door :

Wanneer deze technologische ingrepen niet aanwezig zijn in de kachel, dan zit je waarschijnlijk met een weinig performant toestel. De modernste houtkachels gebruiken is natuurlijk best, waarbij vooral de nieuwe smartstoves met automatische luchtsturing opvallen, alsook de massakachels die in hun rookkanalen automatisch veel fijnstof opvangen.

 


Mag ik nog een tweedehands kachel kopen ?

Eén van de doelstellingen van de Green Deal betreft de tweedehandsmarkt : de uitrol op het terrein van het gekozen systeem voor de uitfasering van oude, vervuilende stooktoestellen uit de 2de handsmarkt. Daartoe behoort de uitwerking van een kader met hergebruikscriteria in Vlarema, waardoor ze niet mogen hergebruikt worden, en via federale wetgeving met het ontwikkelen van regelgeving voor het op de markt brengen van tweedehandstoestellen, in samenspraak met Waals en Brussels gewest. Voorlopig kan een tweedehandstoestel nog aangekocht worden, maar daar komt snel verandering in. Wie vandaag een tweedehandstoestel aankoopt dat niet aan bepaalde normen voldoet, zal mogelijks tegen 2021 verplicht worden het buiten gebruik te stellen, al is dat nog niet helemaal duidelijk.

 


Wat mag nog bij nieuwbouw ?

Bij nieuwbouw is goede houtverbranding zeker toegestaan - wanneer het toestel echt een hoog rendement heeft mag het zelfs meegeteld worden in het percentage hernieuwbare energie van de woning, dat minimaal 20% moet bedragen. Vooral cv-haarden en massakachels zijn erg in trek in nieuwbouw. Door de goede isolatie van nieuwbouw woningen kan men op eenvoudige wijze de verwarmingsenergie geheel of grotendeels met hout en/of houtpellets produceren.

 


Kan ik geen filter op mijn oude houtkachel plaatsen ?

Elektrostatische en andere fijnstoffilters leveren een reductie van de fijnstof emissies op van 60 tot 95%. Bij houtkachels met een slechte verbranding blijkt het toepassen van een filter een minder belangrijke reductie op te leveren dan de toepassing van de bestaande technologieën voor een goede houtverbranding. Deze reductie is bij slechte houtverbranding bovendien sterk afhankelijk van het onderhoud van het filter systeem. De “retrofitting” van slechte houtkachels en houthaarden met fijnstoffilters biedt geen oplossing. Bij houtkachels met een relatief goede verbranding op basis van de bestaande technologieën kan de toepassing van een fijnstoffilter leiden tot duurzame reducties van de fijnstofemissies, relatief onafhankelijk van onderhoud. Gezien een fijnstoffilter geen directe waarde heeft voor de gebruiker en de prijs door de huidige schaalgrootte relatief hoog ligt, hangt het succes ervan in grote mate af van de overheden.Over


Green-deal.eu is een initiatief van Dutry & Co, importeur van kwaliteitsvolle houtkachels en haarden. Meer lezen...


Laatste Nieuws


Ondertekening Green Deal

De Green Deal werd ondertekend op 22 oktober.

Dealer locator :


Klik hier om uw erkende vakhandelaar te vinden...


video : De waarheid over houtverbranding en fijnstof